EN
X
ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ
Email:
Κωδικός πρόσβασης:

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ:
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Φθινόπωρο και κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς είναι το πρόβλημα της τριχόπτωσης (αλωπεκία).Όταν όμως μιλάμε για τριχόπτωση τι εννοούμε?Και πώς αντιμετωπίζεται?Υπάρχει μόνο ένας τύπος τριχόπτωσης?Είναι κοινές για όλους οι αιτίες που την προκαλούν?Η απάντηση είναι ''όχι'' και παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις διαφορετικές κατηγορίες του, τόσο κοινού κατά τα άλλα,προβλήματος.

Αν λοιπόν:

-Τα μαλλιά σας αραιώνουν στην κορυφή του κεφαλιού,αλλά έχουν φυσιολογική πυκνότητα πάνω από το μέτωπο.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:
Διάχυτη Αλωπεκία.Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή γυναικείας τριχόπτωσης.Χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς τύπους:την οξεία (όπου τα μαλλιά πέφτουν γρήγορα,χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα),την υποξεία (χαρακτηρίζεται από πτώση των μαλλιών για αρκετούς μήνες)και τη χρόνια
(σε αυτή την περίπτωση η απώλεια μπορεί να συνεχίζεται ακόμα και για χρόνια).

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ:
  • έντονο στρες 
  • λοχεία
  • έλλειψη σιδήρου,αναιμία
  • απότομη απώλεια βάρους
  • αυστηρή δίαιτα
  • υψηλό πυρετό,λοιμώξεις
  • υποθυρεοειδισμό
  • χειρουργικές επεμβάσεις
  • λήψη ορμονών
  • χημειοθεραπεία
  • έντονη ψυχική φόρτιση   
ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ:
Τα συμπτώματα της διάχυτης αλωπεκίας συνήθως αρχίζουν 2-4 μήνες μετά την εμφάνιση της αιτίας που τα προκάλεσε.Το πρόβλημα διορθώνεται αντιμετωπίζοντας τα αίτιά του.Συστηματική λήψη αμινοξέων,ιχνοστοιχείων και σιδήρου καθώς και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστηθεί από τον ιατρό δερματολόγο βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

-Παρατηρείτε πως τα μαλλιά σας αραιώνουν στη ''γραμμή'' πάνω από το μέτωπο και τους κροτάφους.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:
Αλωπεκία από έλξη.Η συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης είναι αποτέλεσμα μηχανικής έλξης των μαλλιών.Αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες.Σε αυτόν τον τύπο τα μαλλιά δεν ξαναβγαίνουν.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ:
Παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που συνηθίζουν να κάνουν αλογοουρά,κοτσίδες ή χρησιμοποιούν ρολά,τραβώντας τα μαλλιά πίσω πολύ δυνατά και στερεώνοντάς τα σφικτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.Η διαρκής αυτή έλξη εξασθενεί τη ρίζα της τρίχας με αποτέλεσμα να την οδηγεί σε ατροφία,οπότε και δεν φυτρώνει ξανά.Το πολύ δυνατό βούρτσισμα ή το συνεχές φορμάρισμα με πιστολάκι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ.
Σε αυτή την περίπτωση,η καλύτερη θεραπεία είναι μόνο η πρόληψη.Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο.

-Τα μαλλιά σας πέφτουν από όλο το κεφάλι και κυρίως στο μπροστινό και πάνω τμήμα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

Ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα).Παρόλο που εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες,ενδέχεται να πλήξει και τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου.Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την έναρξη της περιόδου.Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά πριν την ηλικία των 40 ετών.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ:
Στην κληρονομικότητα,σε συνδίασμό με τη δράση ανδρογόνων (κυρίως της τεστοστερόνης).Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η ορμονική διερεύνηση.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ
Η θεραπεία την ανδρογενετικής αλωπεκίας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες μπορεί να είναι τοπική ή/και συστηματική και απαιτεί καθοδήγηση από ιατρό δερματολόγο.

-Εμφανίζετε λείες στρογγυλές περιοχές (δίσκους) στο κεφάλι σας χωρίς τρίχες (αποψιλωμένες πλάκες).
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

Γυροειδής αλωπεκία.Αποτελεί το 2% των περιπτώσεων αλωπεκίας.Μπορεί να προσβάλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ:
  • Κυρίως σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Περίπου στο 25% των περιπτώσεων σε αυτό τον τύπο αλωπεκίας υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
  • Συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα των ενδοκρινών αδένων,θυρεοειδίτιδα Hashimoto,λεύκη,μυασθένεια.
ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΡΙΖΑ:
Η θεραπεία της είναι μόνο δερματολογική.


ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ
Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες,υπάρχουν και άλλοι που ευθύνονται για την τριχόπτωση,όπως η θάλασσα,η έντονη ακτινοβολία,η μόλυνση του περιβάλλοντος,τα κράνη και η συχνή χρήση χημικών ουσιών στο κομμωτήριο.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως κάθε περίπτωση τριχόπτωσης μπορεί να είναι διαφορετική και να απαιτεί διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση προκειμένου να δώσουμε λύση στο προβλημά μας,να συμβουλευτούμε το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας.