EN
X
ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ
Email:
Κωδικός πρόσβασης:

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ:
Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία μας;
Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία μας;
Το ανοσοποιητικό σύστημα «πέφτει»
 
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας «δουλεύει» ακόμα κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Όσο εμείς κοιμόμαστε, λοιπόν, παράγει τις κυτοκίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τυχόν ιούς και λοιμώξεις.
 
Η έλλειψη ύπνου επίσης προκαλεί τη μείωση των αντισωμάτων κάνοντας τον οργανισμό μας ακόμα πιο ευαίσθητο στους εχθρούς που του επιτίθενται.
 
Εκτός αυτού, ο ανεπαρκής ύπνος επιμηκύνει τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αναρρώσει σε περίπτωση που προσβληθεί από κάποιον ιό.
 
 
 
Η καρδιά επηρεάζεται
 
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει δυστυχώς και την καρδιά.
Συγκεκριμένα, η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος.
 
Δεδομένου ότι η καρδιά είναι ίσως το σημαντικότερο όργανο στο σώμα μας, καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να προσπαθούμε να κοιμόμαστε περισσότερο. 
 
 
 
Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μεγαλώνει
 
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, όμως, ο οργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στη συγκεκριμένη ορμόνη, με αποτέλεσμα οι τιμές του ζαχάρου να ανεβαίνουν.
 
Κατά συνέπεια, λοιπόν, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου δύο.
 
 
 
Το βάρος μας αυξάνεται
 
Τα ποσά είναι δυσανάλογα αφού η μικρή διάρκεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και οι επιστήμονες έχουν βρει την εξήγηση: η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι οι ορμόνες που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας ενώ τα επίπεδά τους επηρεάζονται άμεσα από τον ύπνο μας.
 
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξή μας για φαγητό η οποία με τη σειρά της μας κάνει να καταναλώνουμε επιπλέον θερμίδες και να «φλερτάρουμε» με αρκετά επιπλέον κιλά.
 
 
 
 
Η όραση δυσχεραίνεται
 
Οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια είναι επακόλουθα της έλλειψης ύπνου.
Μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνισή μας όμως επηρεάζουν αρνητικά και την όρασή μας.
Η κούραση μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις των βλεφάρων, θολή όραση, αδυναμία εστίασης, ευαισθησία στο φως αλλά και ξηρότητα γιατί τα μάτια δεν ενυδατώνονται σωστά.
Τα μάτια γίνονται πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές.
Σε ακραίες περιπτώσεις η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, που προκαλείται από την πίεση που συσσωρεύεται στα μάτια και είναι πιθανό με τη σειρά του να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. 
 
 
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να κοιμόμαστε τις μισές ώρες της ημέρας αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, o υπερβολικός ύπνος είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.
 
Το πρώτο βήμα είναι να αφήνουμε τα κινητά και τις οθόνες όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, τα οποία αποδεδειγμένα «κλέβουν» ώρες από την ξεκούρασή μας και στη συνέχεια να χρονομετρήσουμε πόσο κοιμόμαστε για να δούμε πόσες ώρες χρειαζόμαστε ακόμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό (και υγιές) 7ωρο ή 8ωρο.